E sad treba biti pametan pa napisati svoje prve utiske o novom operativnom sistemu koji su nam Windows I njegov ponosni vlasnik mister Bili velikodusno ponudili. Rec je naravno o novom Windowsu ponosno nazvanom 7. Za sada je u opticaju samo beta verzija I moze se naci na oficijelnom Majkrosoftovom sajtu u download sekciji.
Kao prvo , vazno mi je da navedem da je u mom slucaju sistem instaliran na MSI lap topu EX630 serije sa pentijum core duo procesorom na 2.0GH , 4 GB rama I nvidia 9300 grafikom…..Pa da pocnemo….
Instalacija –
sam process instalacije se ne razlikuje mnogo od prethodnih verzija istog proizvodjaca…Kada ubacite butabilni disk ( u ovom slucaju DVD jer je 3.15 GB velicine) pojavice vam se ono standardno ~ press any key…~ , I sve ide standardno kao kod XP-a ili Viste. E onda dolazi do prve nedoumice….Instalacija vas inteligentno pita da li zelite da samo Upgrejdujete prethodni system sa opcijom cuvanja podataka , ili zelite da idete na potpunu instalaciju. Ako izaberete ovo drugo , ulazite u , za pocetnike veoma zamrsen svet fomiranja particija , gde dobijate opcije sa ili bez formatiranja , I jos par drugih stvari . Ali ako pazite I tacno znate sta hocete procice te I ovu prepreku bez nekih vecih problema.Sledi standardno unosenje kljuca I odredjivanja regionalnih opcija I instalacija nastavlja sama…..
Start up-
Prvo sto uocite je da nema vise onog bezveznog vrtenja linija kao kod XP ili ekrana kao kod viste…sve se svodi na cetiri tacke u bojama Windowsa koje dolaze sa crne pozadine I formiraju zastitni znak sistema….Nema sta , inteligentno I ne mnogo iritirajuce resenje…Kod prvog startovanja vec dolazi do malo duzeg ucitavanja postavki tako da ce te malo vise sacekati dok vas sitem nepusti da pocnete….Ali to je samo kod prvog startovanja …. Ali kada sve prilagodite svojim potrebama , svako sledece je brze…
Drajveri –
7-ca je napravljena da koristi drajvere od Viste. Ali ovde sam se sreo sa prvim problemom: naime , iako uz gore pomenutu masinu idu drajveri za Vistu , pri ubacivanju diska system u auto-runu nije mogao da ih pronadje…Ali I to je reseno jednostavnim rucnim abdejtovanjem iz device managera…..
Rad-…….
Ovde namerno pravim pauzu I ocekujem od vas ponosnih korisnika Windows 7 operativnog sistema prve utiske o radu , Manama , nedostatcima…..
Ajde kolega…..